Parinti buni

Schimba cu varianta de desktop

Copilul cu voință puternică

Aveţi un copil cu o voință puternică? Sunteţi norocoşi! Despre provocările părinților care au copiii cu o voință puternică ne va vorbi în cele ce urmează colega noastră dr. Oana Niculae.

________________________________________

Copiii cu voință puternică pot fi o provocare pentru părinţi, dar dacă stilul de disciplinare se face cu căldură ei devin deseori adolescenţi şi adulţi remarcabili. De cele mai multe ori aceşti copii sunt auto-motivaţi şi capabili să dezvolte autoreglarea internă, îşi urmează scopurile şi dorinţele şi atâta timp cât părinții rezistă impulsului de a le înfrânge voinţa lor puternică aceşti copii devin adesea lideri de grup.

Ce este mai exact o “voință puternică” sau un copil energic?

Unii părinți îi numesc "dificili" sau "încăpăţânaţi", dar i-am putea vedea, de asemenea, ca oameni integri, care nu sunt ușor de influențat. Ei doresc cu disperare să aibă dreptate, și, uneori, vor pune dorinţa lor mai presus de orice altceva. Atunci când îşi doresc ceva, mintea lor pare să aibă nevoie de un timp mai lung de comutare pe alte activităţi. Ei au sentimente puternice, sunt pasionați și îşi doresc să trăiască la maxim.

Adesea, acești copii sunt predispuşi la lupta pentru putere, se lupta frecvent cu părinții lor. Cu toate acestea, este nevoie de doi pentru a avea o luptă pentru putere. Dacă puteți respira adânc atunci când simţiţi că copilul vă apasă pe butoanele sensibile puteţi învăța să evitaţi aceste lupte pentru putere.

Adoptarea unei politici de căutare a unor soluții, mai degrabă decât pur și simplu de stabilire a dreptului de a avea o anumită atitudine, îi învață pe copii abilități esențiale de negociere și compromis.

Copiii cu o voință puternică simt că integritatea lor este compromisă în cazul în care sunt obligați să se supună voinței unui părinte. Desigur că doriți ca puiul dvs. să facă ceea ce îi spuneţi dar nu vă doriţi ca el să vă asculte doar pentru că sunteţi mai mare, ci vreţi ca el să facă ceea ce îi spuneţi pentru că are încredere în dvs. pentru că sunteţi părintele lui și aveţi cele mai bune intenţii.

dr. Oana NICULAE
medic specialist psihiatrie pediatrică

Copyright © 2014 Salvati Copiii Romania. Toate drepturile rezervate.

Sus Versiunea Desktop